Har ni sett Pikefight, Fly vs Jerk mm. Det verkar rätt coolt att tävla i fiske.  Men måste man ha teamhoodies, grundvattenankare och värsta ekolodet?

Och har man egenligen någon chans? Är det pinsamt att "nolla" på en tävling? När tog vi sist upp 5 gäddor på en dags fiske?

Varför tävla?

Naturligtvis är jag tävlingsinriktad men det finns flera anledningar till att jag tävlingsfiskar. Flera av dem insåg jag inte innan jag började fiska:

 1. Teamkänsla! När man blir lika glad över kompisens godkända gädda som om man fångade den själv.  För låt oss vara ärliga, vissa dagar fångar kompisen mer fisk än vad du gör och andra dagar är det tvärtom.
 2. Fokuserat fiske! En väldigt bra anledning att allokera en hel dag (eller dygn, eller dagar) till fokuserat gäddfiske.  Blir en helt annan skärpa på fisket än när man drar ut  "en sväng med båten". Inte för att det senare är fel eller tråkigt men det är en väsentlig skillnad för mig när jag tävlar eller inte.
 3. Fiske i nya vatten!  Visst kan man bara tävla där man har båten men för de flesta handlar det då om 1-2 tävlingar per år i sitt närområde.  Vi försöker oftast lägga en dag på "rekfiske"  innan på nya områden för att få en uppfattning av vad vi kan vänta oss. 
 4. Utvecklande! När det går trögt för vårt lag samtidigt som andra lag verkar ha bra fiske så inser man att man måste vara beredd på att prova saker som man kanske inte gör normalt.  Tävlingsfisket har tvingat oss till att utveckla vår taktik, våra betesval. och även tvingat oss att fiska utanför vår "comfortzone" ibland. Idag fångar vi tack vare tänkandet från tävlingsfisket mer och större gädda än innan.

Var ska man börja?

Eller vad behöver vi egentligen för att tävla?

 1. Fiskeutrustning! Men läser ni det här så kan vi enkelt pricka av listan.
 2. Båt med motor!  Mer om utrustning till båten nedan.!
 3. Lagkamrat(er). Någon/Några som ni gillar att fiska med.
 4. Teamnamn, klart man måste ha ett coolt namn på laget.

Fiskeutrustning

Behöver man speciell utrustning för tävling? De flesta arrangörer ställer i regel krav på  håv (helst gummerad), kroklossare och kraftavbitare
Dvs egentligen inget speciellt. 

Spön

Om man ska ge några råd så är det väl att ha med ett reservspö med rulle. En av mina rullar havererade under sista delen av en av våra första tävlingar. Nu fick jag låna ett spö av kamraten men det blev betydligt svårare för mig att fiska. 
De flesta tävlingar tillåter att man har flera riggade spön men man får bara fiska med ett åt gången.  Eller om man får s.k. "professional overrun" så kan det vara rätt skönt att bara byta. 

Beten

Nästan viktigast är beten som man tror på och känner väl. Men gärna att man har flera typer av beten: gummi, jerk/swimbait, spinnerbait, tailbeten. Sen behöver man inte ha hela färgskalan på varje bete.Många gånger kommer man långt med sina 10 favoriter.

Övrigt

Långa tafsar av din favvovariant. Glöm inte att kapa en meter av flätlinan innan tävling. Kolla tafsen efter märken. Om det någon gång är läge att byta så är det nu. Slipade krokar... Päronbly för att tynga ned är praktiskt när djupet varierar.

Utrustning i båten

De flesta av oss "dödliga" har en begränsad budget. Att köpa en massa specialutrustning för fiske är förstås ingen garanti för att man lyckas bättre.

Frontmonterad elmotor

En bra elmotor lyfter inte bara ditt tävlingsfiske utan gör allt fiske efter gädda betydligt enklare... Det typiska användningsområdet för en gäddfiskare är att antingen "ankra" eller sakta glida fram allt eftersom teamet kastar av området.   

Tänk på att inte köpa en elmotor som är allt för gammal.  Reglerteknik och sensorer har utvecklats enormt.  Det här är mina krav:

 • GPS ankring med spot lock där man kan flytta båten i steg om 1.5 meter.  Låter tramsigt men när man satt sitt drag i stock i botten så är möjligheten att flytta båten så att man kan sträcka ned båtshaken och peta loss draget guld värt.
 • Tillräckligt stark för din båtstorlek. Tänk på att du ofta kanske vill fiska i en vik där vinden ligger på och där du inte vågar köra med den stora motorn.
 • Bra autopilot inbyggd. Konstant fart och kurs.  Fungerar oftast skitdåligt när man kör i lite för stark medvind.
 • Bra batteri som är enkelt att antingen ladda i båten eller ta med och ladda.

12 V eller 24 V?

Ställer ni frågan i sociala medier kommer många att alltid svara 24 V.  Och om lösningarna kring batterier och laddning var detsamma så skulle jag nog välja en 24 V. Men det  är de inte. Första frågan är hur du tänkt ladda dina batterier?  Har du båten på trailer? Eluttag vid bryggan? 

Om jag väljer att ta med mig batteriet hem och ladda så är det en väsentlig skillnad på "släpa" ett eller två batterier.
Laddar jag på trailer eller hemma/ har eluttag vid bryggan så spelar ju det ingen roll. Utan bara se till att man har en bra laddare.

Men sen då... ett normalt fritidsbatteri väger ju ca 25 kg. Var placerar du 50 kg batterier i båten? Och helst så nära elmotorn som möjligt för att minimera spänningsförluster (vilka är lägre med 24 V eftersom du drar mindre ström). Ett alternativ är ju förstås att ta fram stora plånboken och köra litiumbatterier. Jag har mitt fritidsbatteri placerat direkt under elmotorn och det fungerar utmärkt på min båt. Men glöm inte att en elmotor väger ca 25 kg också. Så 50 eller 75 kg i fören.... Detta kan verkligen påverka balansen i båten på ett mycket negativt sätt.

Så valet av 12 V eller 24 V beror inte bara på hur stor båt du har utan även på

 • Laddningslösning
 • Plats för batterier och kabeldragning
 • Hur hård vind måste din elmotor klara med din båt? Hur "hardcore" är du när ni fiskar?

Grundvattenankare

 Ankringssystem för 30 000 kr....  Visst fiskar man ofta stationärt där det är grundare än 3 m så är det ju rätt nice. Skönt att inte behöva dra ur elmotorbatteriet bara för att ligga stilla. Men ärligt talat klarar man sig rätt långt utan. 

Drivankare

Däremot ett bra drivankare kan vara guld värt. Fiska med vinden istället för mot och "putta" sig rätt med elmotorn.Vi har mycket bra erfarenhet och efter ett tag kan man tom styra driften något beroende på var man fäster drivankaret på båten.  Visst kan man köra med ikeakasse men det är faktiskt mycket enklare och inte speciellt dyrt med ett riktigt drivankare.

Plotter/Ekolod

Man kommer ärligt talat rätt långt med appar på mobiltelefonen. Men som jag ser det kommer man ändå att som tävlingsfiskare fiska i många nya vatten och i väder som ni kanske normalt skulle stanna hemma i. Lite vatten i din USB kontakt i telefonen kan förstöra er dag totalt.  Själv använder vi navionics både på telefon och plotter.  Helt enkelt för att det är lätt att göra ruttplaneringen och sen skicka över det till plottern. Känns ju surt att vinna starten men behöva stanna för att orientera sig vart man ska.

Båttrailer

Att ha en bra trailer anpassad för båten är definitivt  användbart. Vi har också monterat elvinchar på våra trailers. Helt enkelt för att man inte tycker det är jobbigt att ta en kort tur med trailern. 

Extremt viktigt att se till att båten sitter fast. Det är inte säkert att tornet räcker till för att bromsa båten så ett rejält spännband som håller fast båten när man tvärbromsar är nödvändigt.

Sen två korta spännband i aktern.  Rejäla!

Vill man att trailern ska hålla bra. Undvik att backa ned hjullager i vattnet (även om de ska vara vattentäta).  Ställ träbit under bromsvajrarna så att det inte ligger kvar vatten i vajrarna när båten står länge.

Säkerhet

Tyvärr så är det många produktioner på youtube där många tar av sig sina flytvästar medan de fiskar. Ofta för deras sponsorer ska synas bättre. Och rätt ofta ser vi speciellt yngre fiskare som är ute och fiskar och som överhuvudtaget inte har flytvästar på sig. 

Egentligen ska man inte behöva motivera varför man ska ha flytväst. Men här kommer min motivation:
Tidigare dök jag väldigt mycket och man kan säga att jag skaffade mig en extrem vattenvana. Men också en insikt hur hjärnan fungerar i en stressig situation. Och den viktiga insikten är att de flesta personer har inga som helst problem (i nyktert tillstånd förstås) att hantera ETT problem åt gången.

Två problem är svårt men beroende på svårigheten så går det.
Tre problem samtidigt... Då kan det vara oöverstigligt svårt...

Så i min värld handlar flytväst om att minska antalet potentiellt samtidiga problem till ett minimum, oavsett om ni är ute utomskärs eller i en liten båt i en liten sjö. Och ingen kan säga att en modern flytväst (som man har koll på) är i vägen när man fiskar.

Många gånger så finns det krav på att flytplaggen ska synas på poseringsbilderna med gäddan. Så enklast är faktiskt att alltid ha flytvästarna på. I våra båtar är det obligatoriskt. Alla gäster måste ha flytväst på sig.  Vi använder uppblåsbara västar som överhuvudtaget inte märks alls.  Det händer rätt ofta att man sätter sig i bilen och upptäcker att västen är på.

Flytunderställ/Flytvästar/Flytplagg. 

Visst är det bättre med ett flytunderställ än inget flythjälpmedel alls. Men ett flytunderställ är inget CE märkt flytplagg. Eftersom ingen kommer att använda ett flytunderställ under sommaren så bör man ändå ha en bra flytväst.  Och om jag ändå har en bra flytväst så köper jag hellre ett bra merinoullunderställ och har alltid flytvästen på.

När det gäller flytplagg som flytoverraller eller flytjackor så ska de förstås vara CE märkta som flytplagg. Men även med dessa så kommer man ändå att ha  ett behov av flytväst.  Men en bra, smidig flytoverall är naturligtvis bra om man fiskar sent eller tidigt på säsongen.

 

Vi använder cookies på fisketavling.nu för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. För att kunna använda all vår funktionalitet behöver du acceptera cookies.
Ok